O companie din Statele Unite ale Americii își răsplătește angajații „veterani” cu un concediu plătit de două luni și o primă de 1.000 de dolari.
Cei mai mulți dintre acești angajați spun că au regăsit pasiunea pentru munca lor.
Stoltz, o companie de marketing din Idaho, le oferă și o primă de 1.000 de dolari angajaților care fac zece ani de vechime.
Acest obicei al patronilor este tot mai răspândit în diferite țări.
Crissie Hoskins, o angajată a Stoltz, care se bucură de concediul plătit de 2 luni, a declarat că politica firmei este „când rămâi cu noi, noi rămânem alături de tine”.
„Înainte să am concediul sabatic, aveam obiceiul să verific telefonul de serviciu, chiar și când eram cu familia. Îmi place meseria mea și vreau să mă asigur că echipa și clienții primesc tot ce este mai bun din activitatea mea.
Dar, în realitate, niciunul din rolurile mele – specialist în marketing, coleg, mamă, soție – nu beneficiază de aceeași atenție. Acest concediu sabatic îmi permite să mă concentrez doar asupra familiei. Și acum, când sunt la serviciu, sunt întrutotul la serviciu.
Când sunt acasă, cu familia, las telefonul pe birou. Gătim, facem temele, stăm pe canapea – orice este nevoie în acel moment. Recent, am luat un concediu de o săptămână, de sărbători și m-am deconectat mai ușor de la muncă, datorită concediului sabatic, deoarece înțele mai bine importanța de a fi prezentă în viața celor dragi”, explică Hoskins.
Cu ajutorul acestei pauze îndelungate de la muncă, angajații își recapătă forțele și pot lucra mai eficient, fiind mai pasionați de activitatea lor.
Cei care și-au luat concediile sabatice au experimentat o diminuare a stresului și au performat mai bine la locul de muncă, ulterior.
Schimbările în bine au continuat o lungă perioadă, după concediul prelungit de două luni. Hoskins spune că se simte „inspirată, motivată și respectată” de firma respectivă.
Mai mult, aceste concedii sabatice ale angajaților sunt benefice și pentru compania în sine, spun experții.
Potrivit psihologului David Burkus, cu precădere liderii din diferitele „pături” de organizare a companiei au fost mai eficienți și mai responsabili după ce s-au bucurat pe deplin de concediul sabatic plătit la normă întreagă.